ERVARINGEN
lees hier wie je al voor gingen

FRANK

“26 jaar geleden maakten chronische pijn- en vermoeidheidsklachten een einde aan mijn sportieve leven. Mijn laatste inspanningen dateren van 1986. Ik deed toen aan fitness. Maar het verval zette door. Een bijna claustrofobische ervaring, want elke poging om mezelf aan te pakken leidde tot meer verval en tot meer beperking.

Eind 2011 kwamen er een aantal dingen samen. Ik ben op aanraden van een arts vitamine D gaan bijslikken. Ook ben ik gaan experimenteren met ademhalingstechnieken en voedingstechnieken. Superfoods speelden hierin al een belangrijke rol, maar ook kennis van koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit alles bij elkaar heeft voor een enorme verbetering gezorgd. Ook een zelf uitgevoerde leverspoeling leverde zoveel gezondheidswinst op dat ik begon te geloven in serieus herstel. Voor het eerst in jaren gaat het weer beter. In de zomer kan ik licht beter verdragen en in de winter kan ik kou beter verdragen. M’n bandbreedte is nog steeds wel erg smal, als ik over m’n grens ga dan merk ik dat meteen.

In mei 2012 zag ik een advertentie van Health Club Jordaan: Twee weken gratis uitproberen. Toen ik HCJ belde werd mij voorgesteld om een afspraak te maken voor een proefles met uitleg van de toestellen. Ik gaf aan liever mijn eigen gang te gaan door chronische beperkingen, wetende dat de meeste apparaten buiten mijn bereik zouden liggen. De medewerkster stelde voor om een afspraak te maken met een coach die ervaring heeft met chronische aandoeningen, zoals de mijne.

Sinds ik lid ben geworden bij HCJ is mijn herstelvermogen sterk verbeterd. Bijna dagelijks doe ik een lichte training, vaak afgewisseld door alleen wat lopen. Met de spierkracht nemen ook de mogelijkheden toe. De deskundige en vriendelijke aanpak maakt het trainen extra laagdrempelig en stimulerend. De diversiteit onder de bezoekers maakt dat eigenlijk iedereen zich thuis kan voelen en dat is merkbaar aan de sfeer. Trainen is hier bepaald geen straf, maar eerder een bijna dagelijkse routine die veel voldoening geeft. Ik ben heel blij dat ik weer in een sportschool kan komen!”

ANNELOES

Ik was me er van bewust dat ik snel op een hoog stressniveau zat en het vervolgens lastig vond om het daarbij behorende adrenalineniveau weer omlaag te krijgen. Ik was om die reden ook erg snel moe en sliep ontzettend veel. Dat besef is eigenlijk gegroeid tijdens het programma zelf.

Vanaf het begin had ik een goed gevoel bij het programma, omdat het heel duidelijk was wat de bedoeling ervan is. Het is geen zweverig iets, maar juist een tastbaar traject met alle metingen die gedaan worden. Daardoor had ik er vertrouwen in. Desondanks begon ik toch met de gedachte “eerst zien, dan geloven”.

In het begin is het een beetje gek dat je op een bank gaat liggen om adem te halen, maar als je dat opzij zet, is het heel fijn. Ook is het even zoeken naar het juiste moment waarop je het beste je ademhalingsoefeningen kan doen in je vrije tijd, maar daar heb ik inmiddels prima mijn weg in gevonden.

Dit komt mede door mijn persoonlijke coach Anne. Ik voelde me heel erg op mijn gemak bij haar. Anne is echt een topper! Lief, oplettend, motiverend en je kan ook nog eens met haar lachen. Wat ook fijn is, dat ik merk dat het programma echt werkt! Ik voel nu veel beter aan wanneer de spanning oploopt en wat ik daar aan kan doen. Maar vooral weet ik nu heel goed hoe ik kan voorkomen dat ik überhaupt op dat punt kom.

Het programma heeft ervoor gezorgd dat ik beter aanvoel wanneer stress de overhand neemt en hoe ik dat kan voorkomen. Het leukste was eigenlijk dat je ziet hoe je wekelijks vooruit gaat. De laatste paar keer zat ik vol ongeloof naar het scherm te kijken, omdat mijn hartslag twee weken achter elkaar met tien slagen per minuut zakte. Het is tof om te zien dat de metingen aangeven dat m’n gevoel klopt; het gaat echt beter met me.

Voor de stresskipjes onder ons, zou ik het programma zeker aanraden. Het programma helpt je leren ontspannen en daarnaast is het de ideale mogelijkheid om je sportieve activiteiten weer op een goede manier op te bouwen.”

"Het programma helpt je leren ontspannen en daarnaast is het de ideale mogelijkheid om je sportieve activiteiten weer op een goede manier op te bouwen.”

ALETTA

“Ik had een tijd geleden behoorlijk last van stress. Ik sportte niet echt, alleen een beetje zwemmen af en toe. Zo’n sportschool was echt een ver van m’n bed show. Toen zag ik een advertentie in de krant voor het anti stress programma. Dat moet ik geloof ik maar doen, dacht ik. En dat programma heeft me echt onvoorstelbaar goed gedaan.

Toen het weer wat beter ging na het programma, zei mijn coach ‘nu moet je wel doorgaan en gaan sporten.’ Hij had me al zo overtuigd met de ademtherapie, dus ik ging daar blind op. Zo kwam ik bij Anne terecht. Zij is mij gaan begeleiden bij het trainen. Dat was geweldig, daar kan ik ook alleen maar met lof over praten. Ze heeft me werkelijk enorm goed geholpen. Het was een heel spannende zoektocht. Ik moest het weer langzaam op gaan bouwen. Na stressklachten is te veel doen natuurlijk niet goed voor je. Dat heeft Anne heel knap gedaan. En dan met name de dosering, daar heb ik nog steeds plezier van. Het leuke is dat Anne een balletachtergrond heeft. We hebben elkaar daar leuk in kunnen vinden. Ik ben zelf namelijk ook danseres geweest en heb daarna nog 30 jaar les gegeven.

Sinds kort sport ik alleen, zonder Anne. Ik train heel braaf zo’n 30 a 40 minuutjes per keer, twee keer in de week. Ik doe alleen fitness, hoe saaier hoe beter voor mij. Ik heb namelijk al zo ontzettend veel gedaan op fysiek gebied. Daarnaast zwem ik ook nog één keer in de week. En het bevalt me echt heel erg goed, ik ben heel tevreden. Dit is precies wat ik aankan en wat ik kan beteugelen. Het is goed zoals het is! Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met mij, ik ben helemaal van de stressklachten af."

 

KAMILLE

Ik ben anderhalf jaar geleden bij Reset Clinic begonnen. Ik besefte mijzelf toen dat er iets moest veranderen omdat ik door de stress steeds meer klachten begon te krijgen. Ik had veel last van vermoeidheid: ik viel elke dag in slaap op de bank, kreeg het benauwd als ik maar twee trappen opliep en ik kon eigenlijk geen lichamelijke inspanning meer verrichten. Daarnaast had ik last van hyperventilatie, migraine, nagelbijten en slaapproblemen. Ik voelde mijzelf vaak emotioneel en prikkelbaar omdat ik niet goed met de situatie kon omgaan. Iedereen om mij heen zei ook: “ Ach stress is alleen maar goed voor je, dat zorgt ervoor dat je juist beter kunt presteren” of “iedereen ervaart stress”. Hierdoor voelde ik mijzelf soms onbegrepen of dacht ik dat ik mijzelf aanstelde. Ook was mijn weerstand laag en voelde ik mijzelf vaak ziek en zwak. Ik ben best perfectionistisch van mijzelf dus ik moest steeds meer dingen van mijzelf, waardoor de stress natuurlijk niet minder werd. Tijdens mijn studie kreeg ik steeds vaker black-outs omdat de stress mij teveel werd. Uiteindelijk heb ik besloten hulp te zoeken omdat ik het idee had dat ik het zelf niet meer kon oplossen.

Het programma van Reset Clinic heeft mij enorm geholpen, ik voel nu steeds beter aan wanneer ik teveel stress ervaar en nog beter wat ik er tegen kan doen. Goed plannen en structuur aanbrengen in mijn leven zijn twee dingen die mij nog goed op de rit houden. Ik ben best chaotisch van nature maar als ik weet wat mij te wachten staat levert dit mij ook minder stress op. Door mijn perfectionisme wilde ik altijd iedereen tevreden houden, tegenwoordig kies ik wat vaker voor mijzelf. Ik zeg nu bijvoorbeeld wel vaker een afspraak af omdat ik nu weet van mijzelf dat een overvolle agenda mij niet gelukkiger maakt. Uit mijn omgeving krijg ik ook veel positieve reacties dat ik beter in mijn vel zit. Soms zeggen mensen die mij nog niet zo goed kennen dat ik zo lekker rustig en geordend ben, dan moet ik stiekem een beetje lachen maar dat maakt mij dan ook weer trots op wat ik bereikt heb.